Bevalling

Bevalling Pleun 14 april 2017

Het is vandaag, de 58ste dag vanaf de tweede dekking gerekend. Ze wil niet eten, met veel pijn en moeite gaat er een hapje in. Ik ga er niet vanuit dat ze vandaag bevalt dus het zou fijn zijn als ze toch wat zou eten. Ze is verder wel vlot, ze loopt nog lekker mee alhoewel ze wel steeds wijder gaat lopen. Het is goede vrijdag dus ik hoef vandaag niet naar mijn werk. Heerlijk zon vrije dag, kan ik nog even de paas boodschappen doen en de laatste dingen voor de bevalling ophalen en klaar zetten. Denk dat ze op eerste of tweede paasdag bevalt dus dan staat alles voor het grijpen.

Als ik  s ‘middags bij een vriendin ben krijg ik een app van Aileen, Pleun is onrustig, ze wil steeds naar buiten ze poept en plast zich leeg. Ook is ze een flinke slijmprop verloren dus het lijkt er op dat de bevalling niet lang op zich laat wachten. Als ik even later thuis kom komt ze meteen naar mij toe ze zoekt echt steun bij mij. Dat deed ze eerst bij Aileen maar nu vrouwtje thuis is wil ze toch liever bij mij zijn. Helma zou komen helpen bij de bevalling dus die bel ik even dan kan ze er vast rekening mee houden.


Steun zoeken bij Djeena

Het is nu 15.30 uur en we hebben niet het idee dat het er zomaar uitvalt dus ze kan het rustig aan doen. We gaan nog even de honden uitlaten, Pleun wil perse mee dus we gaan maar een klein stukje. Je kunt nu echt merken dat ze het niet fijn vindt om te lopen. Ook nu poept en plast ze elk druppeltje dat er nog in zit uit. Thuis aangekomen krijgen de andere honden eten, Pleun wil niet. Je merkt nu ook dat ze weeën heeft. Zelfs al persweeën, ze wil steeds naar buiten heeft het idee dat ze moet poepen. Ze krabt hevig in de kist, ze pakt het kleed in haar bek en probeert het kapot te scheuren.

 


Ondertussen toch maar wat eten gemaakt, Helma nog even gebeld dat het wel heel serieus begint te worden. Om 17.10 is Helma er, Pleun wil weer naar buiten dus wij maar weer naar buiten. Ze heeft echt  persweeën, elke keer als ze perst piept ze, ze wil niet! Als we in huis komen gaat ze in de wasmand graven, ze heeft het er maar druk mee.

De andere honden vinden het maar raar dat Pleun steeds piept en graaft, ze lopen constant om haar heen. Pleun zoekt steeds steun bij Djeena. Dus besluiten we om de grote bench van Puck tussen de kamer en de keuken te zetten zodat ze niet bij Pleun kunnen. Dat vindt Pleun geen goed idee ze wil de honden om haar heen. Phoebe laten we maar in de keuken dan heeft ze toch 1 van de honden om haar heen.

Om 17.25 begint ze hevig te gillen, er zit een pup voor, 2 minuten later is pup nr 1 er een reutje van 148 gram.

Ze wil er niks van weten ze gaat meteen onder de trap liggen wil er niet eens naar kijken.

Het enige dat ze wil is naar de andere honden toe. Ze probeert steeds tussen de bench en het kastje door te komen. Op een gegeven moment laten we haar dan toch maar gaan, zo wordt het ook niks. Ze begint weer te rommelen, rug krom maar niet durven persen. Ineens zie ik een stuk van een vruchtblaas, hij blijft heel, weet niet of het nou een lege vruchtblaas is of dat er toch een pup inzit. Om 18.50 gaat ze onder de trap staan, perst en piept heel hard, ik zie ineens twee pootjes bungelen, ook hangt het stuk van de andere vruchtblaas uit de vulva, ze krijgt hem er niet uit. Dus besluit ik om de vruchtzak stuk te maken, meteen komt de pup er uit, een reutje van 153 gram, de placenta zit er nog in, even in de gaten houden of deze nog komt. Ze wil weer niks van de pup weten, het reutje heeft het een beetje moeilijk dus goed het vocht uit de longetjes slaan goed uitzuigen, ondanks dat blijft hij het een beetje moeilijk hebben dus even een druppeltje nutridrops er in, dat doet de truc.

Ze wil niet in de kist dus dan maar de pups naar de mand in de kamer


Ik haal Pleuntje op, laat haar maar even naar haar pups kijken hoor. Het ging niet van harte maar ze kijkt wel even naar ze, ze laat ze wel drinken dat vindt ze goed. Maar dan beginnen de weeën weer en gaat mams weer aan de wandel. Om 19.25 krijgt ze op de bank haar derde pup, ze piept wel maar toch minder dan bij de andere twee. Het is een teefje van 189 gram.

Ze begint haar pups nu wel leuker te vinden, ze wil ook wel even in de kist liggen met haar kinders en likt ze. Tot ze weer weeën krijgt ze loopt wat piepend rondjes om de tafel, om 20.04 lanceert ze er een pup uit, zonder vlies zo op de vloer. Het is een teefje van 175 gram ze heeft het erg moeilijk, ze is slap en hapt naar adem. We zijn 45 min met haar bezig geweest maar helaas heeft dit teefje het niet gered. Pleun heeft het niet echt in de gaten gehad, ze vindt haar pups steeds , leuker maar heeft het vooral druk met het lopen naar de kamer en de steun zoeken van de andere honden.


Om 20.49 perst ze weer hevig ze springt op de stoel, we laten haar maar, dan daar de pup er maar uit. Zonder piep wordt er in stuit een om 20.52 een teefje van 203 gram geboren, weer geen placenta. Ze heeft het iets benauwd gelukkig is dat met wat hulp van ons gauw voorbij.

 

Pleun wordt nu rustiger, ze ligt lekker bij haar pups en laat ze heel goed drinken. Na een halfuurtje voel ik haar even na, ik voel nog wel een kleine bobbel maar dat zullen de placenta’s wel zijn er zijn er drie achter gebleven dus dat kan heel goed. We ruimen de boel op, echt overal heeft ze lopen lekken dus elk kussen en mand en kleed moet schoongemaakt worden. Maar dat hebben we er graag voor over ze heeft 4 prachtige pups, en het is een top moedertje.

S nachts doet ze het goed, ze snapt nog niet dat als de pups piepen ze, ze even moet wassen. Dat moeten wij dus doen. Ik draai de nachtdiensten dus heb heel wat keren de buikjes moeten masseren. Maar dat zijn we wel gewend vaak duurt het even een dag of twee voordat ze dat echt goed gaan doen.

15 april
De volgende ochtend maak ik een afspraak met de dierenarts voor controle. Pleun gromde toen ze haar zag, nou dat is niks voor ons Pleuntje ze vindt normaal iedereen leuk. Ze beschermd echt haar pups de DA vindt het ook niet erg. Ze mag haar en de pups gewoon controleren dat laat ze allemaal goed toe. De DA vertrouwd toch de bult in de buik niet, is het nou een pup of placenta’s? Ik kan me niet voorstellen dat het een pup is daar is het te klein voor. Toch maar voor de zekerheid met haar naar de DA toe om een foto te laten maken, gelukkig zat er geen pup meer in. Ze krijgt nog even een calcium en python injectie om de weeën op te wekken zodat de placenta’s er uit komen. Ik had bewust nog niet zelf gespoten omdat ze altijd hele heftige weeën krijgen van de python en Pleun heel onrustig wordt als ze naweeën krijgt. Dus alleen Utero druppetjes gegeven zodat ze wel wat weeën krijgt om de baarmoeder schoon te maken maar niet zo heftig dan als ze python krijgt. Ze was blij dat ze weer thuis was en weer bij haar pups kon.

16 April
Ze is af en toen wat onhandig dan krult ze zich helemaal samen en wil op die manier op de pups gaan liggen. Gelukkig heeft ze haar persoonlijke kraamhulpen in de vorm van mij en Aileen die haar 24 uur in de gaten houden. Zaterdag op zondag nacht gaat het al een stuk beter, ze likt de billetjes goed schoon dus de pups piepen niet zo veel meer. Ze is moe en ligt af en toe in coma, dan hoort ze de pups niet dus dan doe ik het even. Ze is vandaag af en toen wat onhandig en begint een beetje te graven maar verder gaat het super goed. Ik haal haar om de 2 uur even uit de kist om haar te laten plassen anders ligt ze echt 24 uur in de kist. Ze heeft een beetje stroperige donkere ontlasting ik denk dat de laatste placenta’s er inmiddels in stukken uit zijn gekomen. Ik voel geen bult meer, haar temp is goed en af en toen begint ze hevig te likken aan haar vulva en de vieze ontlasting, dat alles bij elkaar denk ik dat het er uit is gekomen.

 

Djeena is niet bij de ren weg te slaan, vooral als de pups piepen heeft ze zoiets van, doe nou eens wat ze hebben buikpijn! Puck snapt het nog niet echt, die vindt het allemaal heel interessant als 1 van ons in de ren zit maar verder kijkt ze er niet zo na. De andere honden vinden het allemaal wel best. Die vinden het vooral leuk dat vrouwtjes s ‘nachts voor de ren slaapt op een matras, ze liggen er eerder op dan ik.